Afbeelding bij blog van Yvonne Alefs - Zhineng Qigong Hartmeditatie

Zhineng Qigong Hartmeditatie

Het westers denken heeft de functie van het hart beperkt tot datgene wat ons bloed doet rondpompen en ons tot onze laatste adem in leven houdt. Het oosterse denken kent echter meer krachten toe aan het hart, die een energetische oorsprong hebben.

De energetische gesteldheid van ieder orgaan in ons lichaam heeft in de Chinese geneeskunde zijn eigen specifieke uitwerking op ons. Als alle organen in balans zijn, dan voelen we ons tevreden en stralen we evenwichtigheid uit. We zien er gezond uit en hebben zin in het leven. Zijn onze organen echter uit balans dan hebben ze een teveel of een tekort aan energie, en uit dat zich in de manier waarop we onze emoties tonen. We zijn dan snel geïrriteerd, prikkelbaar, voor van alles bang, snel verdrietig, overbezorgd, gemaakt vrolijk of juist het totale tegenovergestelde.

Zo is volgens de Chinese geneeskunde onbeheersbare of juist ingehouden woede het resultaat van een disbalans van de lever. Is overmatige of juist het volkomen ontbreken van angst te wijten aan een energetische onevenwichtigheid in de nieren en veroorzaakt het hart dat niet in harmonie is overmatige blijdschap of juist de totale afwezigheid ervan. Een disbalans in het ene orgaan – veroorzaakt door externe invloeden zoals ongezonde voeding, stress, luchtvervuiling, extreme weersomstandigheden e.d. – heeft ook effect op de energetische werking van een volgend orgaan in de cyclus. Wanneer dit niet tijdig wordt onderkend en er geen actie wordt ondernomen, dan ontstaat er een kettingreactie en zal de gezondheid zowel op fysiek als geestelijk gebied onvermijdelijk achteruit gaan, met als uiterste gevolg het einde van het leven.

Enerzijds is het dus belangrijk om onze emoties niet uit de hand te laten lopen en anderzijds moeten we er ook voor waken ze op een te laag pitje te zetten. Emoties maken ons tot mens en moeten zeker doorleefd worden. Balans is hierbij letterlijk van levensbelang. Deze harmonie van lichaam en geest bereik je door rust en ruimte in je leven te creëren, je bewust te zijn van je grenzen en deze ook aan te geven, helder na te denken over wat jij nodig hebt in het leven, de emoties van een ander te onderzoeken en deze niet op jezelf te projecteren, een gezonde levensstijl aan te hangen en diep van binnen te beseffen dat elke omstandigheid in je leven je weg op deze aarde dient. Oftewel …. liefde hebben voor jezelf, voor de ander, voor de natuur en voor het leven. Wat mij weer terugbrengt bij het hart: het westerse symbool voor liefde.

In het oosten wordt het hart de ‘keizer van de organen’ en het centrum van het bewustzijn genoemd. Het hart ‘regeert’ als een keizer over alle organen. Wanneer het hart uit balans en ontregeld is, dan is de harmonie tussen alle organen zoek en zal zich dat uiten in allerlei fysieke en geestelijke klachten en ziekten. Het verzorgen en kennen van je eigen hart is daarom voor een gezond en evenwichtig leven van onschatbare waarde. Een mooie manier om tot diep in je hart door te dringen en te observeren wat zich daar afspeelt, is door middel van meditatie.

Door je ogen te sluiten en naar binnen te keren en je hart te visualiseren en te observeren, ontdek je hoe het energetisch met je hart gesteld is en wat er nodig is om je hart-energie in balans te houden of te krijgen. Jezelf de rust en ruimte geven om dit te ervaren, is meteen de eerste stap naar harmonie. Harmonie in je hart, in je hoofd, in je lichaam, in je leven, met de mensen om je heen, met de omstandigheden van het leven, met de wereld zoals het nu is. Een prachtige ‘staat van zijn’ van waaruit je liefde en harmonie kunt verspreiden. Allebei energieën die een positieve kettingreactie op gang zullen brengen …

Hartmeditatie:

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.