Xiu Yang voor een Gelukkier Plekje in de Wereld - Deel 5

Xiu Yang voor een Gelukkiger Plekje in de Wereld – 5e Artikel

Het prachtige boek van Mimi Kuo-Deemer over de eeuwenoude Chinese wijsheid Xiu Yang – oftewel zelfcultivatie voor een gelukkiger, gezonder en een meer gebalanceerd leven – verdient uitgebreider aandacht dan de boekrecensie die ik eerder schreef. In een reeks van vijf artikelen draag ik de komende weken de hoogtepunten van het boek – dat alleen nog in het Engels te verkrijgen is – in het Nederlands over, met als doel zoveel mogelijk mensen bewust te maken op welke wijze zij hun leven gelukkiger, gezonder en evenwichtiger kunnen leiden. Een andere intentie die hieraan verbonden is, is mijn behoefte om Mimi te ondersteunen in haar missie om de Oosterse wijsheid aan het Westen over te brengen. Vier weken geleden verscheen deel 1 De Kunst van Xiu Yang van deze reeks, een week later deel 2 De Mandala van Xiu Yang, de week daarna deel 3  Xiu Yang voor een Gezond en Harmonieus Lichaam en vorige week deel 4 Xiu Yang voor een Evenwichtig Mentaal en Emotioneel Leven. Hieronder vind je het 5e en laatste deel van deze reeks.

Een menselijke wens

Het verlangen om lang en gelukkig te leven is altijd ingebed geweest in de mensheid, ongeacht volk of ras. Ook in deze tijd wordt er veel onderzoek gedaan naar en geschreven over ‘geluk’ en ‘gelukkig zijn’. Voor veel van ons geldt dat we tijden van groot geluk kennen, wat weer afgewisseld wordt met periodes van ons minder gelukkig voelen of zelfs ongelukkig zijn. Door als de Dao te zijn en mee te bewegen met dat wat het leven biedt, in plaats van te verlangen dat het anders zou zijn, cultiveren beoefenaars van Xiu Yang een innerlijke kwaliteit van diepe rust en kalmte. Hierdoor ervaren zij balans in alle omstandigheden van het leven. Dit meebewegen met de Dao (het ritme van het universum en het leven) is verbonden met bepaalde menselijke deugden of kwaliteiten. In haar boek gaat Mimi dieper in op drie van deze deugden: menselijkheid, vrijgevigheid/hartelijkheid en compassie.

Menselijkheid

De woorden mildheid, rechtvaardigheid en vriendelijkheid passen in ons huidige beeld van menselijkheid. De traditionele Chinese gedachte koppelt hier de fundamentele menselijke vaardigheden van humaan zijn, liefde voor de ander tonen en het creëren van positieve interacties aan. Onze menselijkheid onderhouden en cultiveren begint bij het oprecht naar een ander willen luisteren. Daarbij onze geest en hart open houden en zonder vooroordeel of vooringenomenheid in ons opnemen wat de ander te zeggen heeft. Op zo’n manier luisteren geeft je de helderheid om werkelijk te horen wat de ander bedoelt of nodig heeft, zonder de behoefte om jezelf te moeten verdedigen of in ontkenning te vervallen. Zo hou je de weg open naar positieve communicatie en een meer menselijke omgang met elkaar, vooral wanneer er onderling verschillende meningen en zienswijzen zijn.

Vrijgevigheid en hartelijkheid

Wie tijd, geld en andere middelen om niet geeft, werkt voortdurend aan het cultiveren van een open en vrijgevig hart. Dat we ons hiervoor moeten losweken van bepaalde gehechtheden aan vermogen en bezit, hoeft niet gezegd. Eenmaal los van deze banden, ervaren we meteen de vrijheid en goedheid die in een ieder van ons van nature gelegd is en ervaren we de overvloed die er overal om ons heen is. Iets aan een ander geven, maakt ons dus van nature gelukkig, maar we moeten niet vergeten om ook vrijgevig en hartelijk naar onszelf toe te zijn. Jezelf goed verzorgen is net zo goed meebewegen met de Dao, als goed voor een ander zorgen. Om dit te onderstrepen haalt Mimi in haar boek het biologisch functioneren van het hart aan, dat als eerste het meest zuurstofrijke bloed tot zich neemt om dan wat over is door te sturen naar de andere organen.

Compassie

Compassie gaat niet over het je laten overweldigen door het verdriet en lijden van een ander, maar over het herkennen van de pijn en moeite waar een ander doorheen gaat als iets wat je kunt begrijpen of zelf ook hebt ondergaan. Inzien dat lijden een universeel onderdeel is van het leven, en pijn ook onder willen ogen komen, opent de deuren naar compassie. Compassie helpt ook wanneer je hart door iemand bezeerd is om de pijn en het lijden van die ander te herkennen nog voordat je uithaalt en een vicieuze cirkel daardoor in stand houdt. Compassie begint met kleine daden als een glimlach of een luisterend oor. Het is een kwaliteit van het Hart die je met tijd en geduld een steeds grotere plek in je leven kunt geven. In haar boek reikt Mimi hierbij de mettã meditatie aan, waarbij je iemand in gedachten neemt die jouw compassie nodigt heeft en de volgende wens een aantal keren voor jezelf herhaalt: ‘Moge …. vrij zijn van verdriet, lijden en pijn’. Daarna kun je overgaan de wens voor jezelf uit te spreken en vervolgens voor iemand waar je het moeilijk mee hebt of niet zo goed mee overweg kan. Hierbij zacht en open blijvend naar alles wat je voelt.

Vloeibaarheid

De sleutel tot een gevoel van geluk in alle levensomstandigheden ligt in het vermogen om mee te kunnen bewegen met de veranderingen waar ieder menselijk leven aan onderhevig is. Hoe moeilijk het soms ook is, niet tegenstribbelen met waar je nu bent of wat je nu hebt. Niet je krachten verbruiken door heel hard tegen de stroom van het leven in te zwemmen, maar ze juist aanwenden om je persoonlijke omstandigheden als uitgangspunt te nemen voor meer groei en inzicht. Dat is wat Xiu Yang ons wil leren. Ruimte maken voor de stroom van je emoties ook: ze laten opkomen en weer laten wegebben, zodat ze niet aan je blijven kleven of in je verankerd raken. Beseffen dat jijzelf, je lichaam, voor een groot deel uit water en vloeistoffen bestaat en deze vloeibare stroom in je lichaam bewust visualiseren, kunnen behulpzame middelen zijn om te verzachten en te ontspannen rondom uitdagende emotionele of mentale omstandigheden in je leven. Ook Qigong kan je hierbij helpen. Het harmoniseren van de vloeistoffen en energieën van lichaam en geest en daarmee in lijn komen met de energiestroom van de natuur en het universum, is iets wat de Daoïsten met de vloeiende, rustige bewegingen en gelijkmatige, diepe ademhaling van Qigong tot stand brachten. In haar boek geeft Mimi meerdere voorbeelden van Qigong oefeningen (met illustraties) die voor een ieder, ook wie nog geen ervaring heeft, uit te voeren zijn.

Eénheid en heelheid

Meebewegen en vloeibaar zijn, betekent los kunnen laten. Wanneer we ophouden controle uit te willen oefenen op wat het leven ons biedt, krijgen spontaniteit en creativiteit de ruimte om in en door ons te werken. Het gevoel deel te zijn van een éénheid en heelheid die ver voorbij onze ego gaat, is daarvan het gevolg. Je bewust te zijn van deze altijd aanwezige éénheid en heelheid in en om je heen, is waar Xiu Yang om gaat. Het zorgt ervoor dat je in je interacties met anderen leert om voorbij je eigen denkbeelden en meningen te kijken en op zoek te gaan naar gemeenschappelijke ideeën en waarden. De eerste stap hierin is onbevooroordeeld willen luisteren naar wat iemand te vertellen heeft, je eigen stem hierbij op de tweede plaats zettend en daarna met opbouwende woorden en een doordacht respons op zoek te gaan naar wat jullie gemeen hebt met elkaar. Mimi vat dit heel mooi samen met: eerst willen begrijpen, voordat je zelf begrepen wil worden, en gaat ook dieper in op hoe je die onbevooroordeelde staat van zijn kunt cultiveren. Jezelf aanleren een ander als broer, zus of vriend te beschouwen en hiermee je vooropgestelde (en vaak over langere tijd vastgeroeste) opvattingen en denkbeelden de pas afsnijden, is hier een voorbeeld van.

Onmetelijkheid

Het laatste deel van dit prachtige boek gaat over de onmetelijkheid van ons menselijke bewustzijn en hoe we geneigd zijn dit bewustzijn te laten verschrompelen naar het niveau van kleine, triviale en onbeduidende persoonlijke gedachten en overtuigingen. Door onszelf te richten naar een toestand waarin we in alle omstandigheden die grootsheid en onbegrensdheid van ons bewustzijn opzoeken en ons hart en gedachten openhouden voor verschillende perspectieven, worden we ware beoefenaars van Xiu Yang.

–  Uit het nawoord van Mimi –

“Niet ieder zaadje dat je plant zal persé groeien en bloeien, veel belangrijker is de intentie achter je wens om dat wat het beste is voor jezelf te cultiveren, en daarmee ook het beste voor deze wereld. Het bewust verzorgen en onderhouden van je lichaam, geest, hart en relaties brengt licht en goedheid naar iedere hoek en ruimte van je mandala. Het besef dat je onderdeel bent van een natuurlijke en veranderende wereld is niet altijd eenvoudig, maar nodigt je uit om aandachtig de bewegingen van het leven te verkennen en je antwoord op de complexe omstandigheden van de wereld te onderzoeken. Dit zorgt voor een bescheiden, nieuwsgierig en open gezindheid, die je zal helpen de onmetelijkheid van jou als één enkel mens te ervaren binnen een onbegrensd en zich altijd uitbreidend universum.

Facebooktwitterlinkedin
2 Reactie's
  • Marieke
    Geplaatst op 22:42h, 23 september Beantwoorden

    Mooie serie artikelen. Dankjewel.

    • Yvonne
      Geplaatst op 08:42h, 24 september Beantwoorden

      Wat fijn dat je ze mooi vind! Heel graag gedaan, Marieke!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.