24 jan Winter – Waterelement – Nieren
Kijkend naar het weer is de winter nu wel echt ingetreden: de nachten zijn vrieskoud en overdag als we naar buiten gaan dragen we een muts en een sjaal en misschien ook nog wel handschoenen om ons tegen de kou te weren. Onze huizen warmen we wat extra op om ervoor te zorgen dat we het niet koud krijgen en misschien trekken we ook extra dikke sokken in huis aan en slaan we op de bank nog even lekker een dekentje om ons heen. Zelf draag ik zodra het kouder wordt, naast twee paar sokken en warme sloffen, ook graag een hemd om mijn rug warm te houden en een sjaaltje om mijn hals. Dat doe ik intuïtief al een hele tijd, maar sinds ik meer weet over de Chinese Vijf elementen, de loop van de meridianen en de energieën van onze organen, begrijp ik ook beter waaróm ik dat doe.
De wintertijd en de nieren horen volgens het concept van de Vijf elementen bij elkaar omdat ze beide onder het element Water vallen. Dat houdt o.a. in dat onze nierenergie vooral in de wintertijd wordt aangesproken en we er dan dus extra op moeten letten er zuinig mee om te gaan en het genoeg aan te vullen. Er zuinig mee omgaan betekent dat je ervoor dient te zorgen dat deze kostbare energie niet ergens onnodig wegvloeit of vervliegt. Kijkend naar het globale verloop van de niermeridianen, dan zien we dat deze onderop beide voeten beginnen en via de binnenkant van de benen en aan weerszijden van de romp, vlak onder het sleutelbeen eindigen. Als ik dan denk aan mijn sloffen, dubbele sokken en sjaaltje, dan bedekken deze kledingstukken zowel het begin van de niermeridiaan, onderop de voet, als ook het einde ervan op de hals. Alsof het afsluitdekseltjes zijn! Dat ik graag een hemd draag om mijn rug warm te houden, klopt ook als een bus, omdat hoog op de onderrug de nieren zich bevinden. Onbewust zorgde ik er dus al een tijdje voor dat mijn nieren en niermeridianen goed ‘geïsoleerd’ waren.
Maar het dragen van de juiste kleding is slechts één manier om wijs om te gaan met de energiehuishouding van je lichaam. Het in je dagelijkse leven zoveel mogelijk nabootsen van de natuur is nog zo’n manier. In deze tijd waarin de natuur zich helemaal teruggetrokken heeft, is het verstandig dat ook door te voeren in je plannen en activiteiten. Ik schreef hierover al eerder in Terugkeren naar Yin en Winterse Water Element: rust, verstilling en luisteren. Je kunt ook je voeding naar dit jaargetijde aanpassen en voedsel dat een verkoelend effect op je lichaam heeft, zoals rauwkost en koude dranken wat vaker laten staan. Munt thee bijvoorbeeld kun je in de winter ook beter vervangen door gember thee, omdat munt een verkoelende werking heeft en gember een verwarmende; kleine aanwijzingen, waarvan er veel en veel meer te vinden zijn in de Chinese voedingsleer.
Ook met Qigong kun je je nieren versterken, door meer oefeningen te doen waarbij je je lichaam af- en oprolt. Bij het afrollen volg je de blaasmeridianen (gekoppeld aan die van de nieren) door met je handen de achterzijde van je benen te traceren (voel de warmte van je handen en neem Qi mee door de benen). Bij het oprollen volg je juist de binnenkant van je benen met je handen voor een goede doorstroming van de niermeridianen daar. Je nieren met je handen warm wrijven is ook een hele fijne oefening, maar ook het maken van meer twists helpt en ondersteunt de nierenergie. Het masseren van de beginpunten van de niermeridianen midden op beide voetzolen vlak achter de bal van de voet en het met zachte vuisten kloppen van de eindpunten vlak onder het sleutelbeen aan weerszijden van de middellijn van je lichaam, zet de niermeridianen open, zodat de nierenergie goed zijn werk kan doen.
Zomaar een aantal aanwijzingen om de kou van deze winter te trotseren en zo energierijk mogelijk niet alleen de winter dóór te komen, maar ook uít te komen. Met genoeg reserves om de stuwende energie van de lente van genoeg brandstof te kunnen voorzien!
Geen reactie's