Niet-zijn - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Niet-zijn

Al eeuwen geleden wisten de Chinezen zonder het gebruik van meetinstrumenten en berekeningen wat wetenschappers ongeveer 100 jaar geleden herontdekt hebben, nl. dat wanneer je inzoomt op het kleinste deeltje van het menselijk lichaam, daar niets tastbaars te vinden is. Niets, behalve de potentie om te zijn. Niets, behalve de meest puurste vorm van levensenergie: hunyuan qi.

Leegte is van grote waarde voor de Taoïsten, en dus ook voor beoefenaars van Qigong, en wordt omschreven met ‘niet-zijn’. Het nut van leegte wordt in het elfde vers van de Tao te Ching aangeduid met het voorbeeld van een kamer of een vaas, die zonder leegte geen enkele nut zouden hebben:

Dertig spaken komen samen in een enkele naaf;
Het is op het gat in het midden dat
het nut van de kar berust

Boetseer klei tot een kruik;
het is de ruimte erbinnen die hem nuttig maakt.
Snijd fraaie deuren en ramen,
maar de kamer is nuttig door zijn leegte.

Het nut van wat is
hangt af van wat niet is.

Ieder mens heeft diep van binnen een met de zintuigen onwaarneembare kern, een ruimte van niet-zijn, gevuld met de meest zuivere vorm van qi, oftewel de potentie om te zijn. Je kunt het je voorstellen als een door je fysieke zelf omsloten ruimte waaruit al je gedachten en percepties de wereld in stromen, een essentiële centrum van pure liefde waarin jouw unieke nut opgeslagen ligt.

Het is ook de ruimte diep in jou waar geen conditioneringen zijn, geen oordelen en geen verwachtingen. Het is jouw puurste zelf. De leegte, het niet-zijn in jou is de plek diep van binnen waar je weet dat je je niet hoeft te bewijzen en niemands goedkeuring nodig hebt. Dat je goed bent, zoals je bent en daarvoor geen van buiten opgelegde regels nodig hebt.

Meegeven en meebewegen met de stroom van het leven, is terugkeren naar deze diepste waarheid, jouw oorspronkelijke staat van niet-zijn. Weerstand bieden en het ego de regie laten nemen, is je ervan verwijderen. Bij iedere beslissing die je in het leven neemt, zou je stil kunnen staan bij de vraag of je met de keuze die je maakt jezelf verder van je oorsprong verwijdert of er juist naar terugkeert.

In het boek ‘De weg naar verandering’, waardoor ik me bij het schrijven van deze blog heb laten leiden, geeft Wayne Dyer na iedere uitleg die hij hierin van de Tao te Ching geeft, een dagelijkse oefening mee. Het helpt de lezer bij het in de praktijk te brengen van wat hij net gelezen heeft, waardoor de Taoïstische inzichten beter gevoeld en begrepen worden. Dit is wat Wayne ons aanraadt als het aankomt op het opzoeken van de leegte diep van binnen:

Leef vandaag minstens vijftien minuten in de leegte die je bent. Negeer je lichaam en je omgeving; laat je materiële identificaties los, zoals je naam, leeftijd, etnische afkomst en werk; wees gewoon in die tussen-ruimte – die leegte die absoluut cruciaal is voor je bestaan. Bekijk je wereld vanuit ‘wat niet is’ en apprecieer dat je nut als stoffelijk wezen volledig van deze leegte afhangt. Werk vandaag aan vriendschap sluiten met dit ‘wat niet is’-deel van je.

De teksten over ‘niet-zijn’ en leegte hebben mij ook geïnspireerd om onderstaande meditatie te maken, die ik zowel geschreven als ingesproken hier deel:

Meditatie op de leegte

Sluit je ogen en zie jezelf zitten

Maak een beeld van jezelf

Zie je gezicht, je schouders

je armen, je borst, je buik

je benen

 

Ga dan voorbij je huid

naar binnen

Voorbij je spieren, pezen en banden

Voorbij je organen, bloedvaten en zenuwstelsel

Voorbij je botten, merg en bloed

Steeds dieper naar binnen

tot het kleinste deel van je lichaam:

de cel

 

Ook hier ga je door naar de kern

De kern waar met het menselijk oog

Niets te zien is

Leegte

Ruimte

Bewustzijn

 
[Muziek]  

Uit deze leegte

Uit deze ruimte

Uit dit bewustzijn

Ben jij geboren

Hier vind je jouw puurste zelf

 

Zonder lagen

Zonder krassen

Zonder angsten

 
Yvonne Alefs

 

Facebooktwitterlinkedin
1 Reactie
  • Dorien
    Geplaatst op 10:12h, 29 november Beantwoorden

    mooi begin voor de les morgenavond!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.