01 jul De mens als ontwerp – Van evolutie door toeval tot transformatie naar keuze – Gregg Braden
“Alles, ons zelfvertrouwen, ons gevoel van eigenwaarde, vertrouwen, welzijn en veiligheid, maar ook de manier waarop we naar de wereld en anderen kijken, komt voort uit ons antwoord op de vraag: ‘Wie zijn wij?’’
Gregg Braden – Sleutel 2
De verhalen die we als kind horen bepalen voor een groot deel hoe we de wereld om ons heen beleven en de mensen rondom ons zien. Pas later als we vraagtekens beginnen te zetten bij dat wat we altijd als ‘waarheid’ hebben aangenomen, vormen we ons eigen beeld van hoe de wereld er volgens ons uitziet en wat de rol is van de mensen in ons leven. Wat voor het individu geldt, geldt ook voor het collectief. Wij als mensheid maken ook een ontwikkeling mee die je kunt vergelijken met die van een kind naar volwassenheid. Van onbewust aannemen wat ons verteld wordt naar bewust nadenken over de verhalen die ons als mens en de wereld om ons heen zo diepgaand beïnvloeden. Het boek ‘De mens als ontwerp’ van Gregg Braden schijnt een licht op onze, soms al eeuwenoude, aannames over wie wij als mens werkelijk zijn en opent deuren naar een nieuw en meer bekrachtigend verhaal over onszelf.
“De bereidheid om een wetenschappelijke aanname als feit te accepteren terwijl bewijzen ontbreken, kan leiden tot – en heeft geleid tot – verkeerde conclusies in het denken over onszelf en onze relatie tot de wereld.”
Gregg Braden – Sleutel 20
Als collectief hebben we ons door de evolutietheorie van Charles Darwin (1809 – 1882) wijs laten maken dat alleen de sterkste overleeft, waardoor een wereld is ontstaan waarin vooral wordt gekozen voor het eigen gewin. Degene met het meeste geld, de meeste bezittingen en de meeste macht wordt in de huidige maatschappij gezien als ‘de sterkste’ en krijgt dan ook de meeste overlevingskansen toegedicht. Dat terwijl de wetenschap intussen ontdekt heeft dat vooral het soort dat weet samen te werken het sterkst ‘uit de strijd’ komt. Iets wat nu nog maar mondjesmaat ons collectieve bewustzijn in sijpelt, maar die, wanneer de mensheid hier steeds meer van doordrongen raakt, in rap tempo weerspiegeld zal gaan worden in de manier waarop we met elkaar omgaan en onze maatschappij en wereld inrichten.
“De grote crisis waar we als individuen en als maatschappij voor staan, is een crisis van het denken. Hoe kunnen we ruimte maken voor de nieuwe wereld die nu ontstaat als we nog vasthouden aan de oude wereld van vroeger?’’ Gregg Braden – Sleutel 42
Naast dat we ons mogen beseffen dat onze grootste kracht ligt in het samenwerken met elkaar, mogen we er ook van doordrongen zijn dat er geen stavende bewijzen zijn gevonden die de ontwikkeling van de mens volgens de evolutietheorie onderbouwen. Braden haalt aan dat ontdekkingen over het menselijk DNA ons leren dat onze soort niet keurig netjes binnen het traditionele evolutieverhaal past. In plaats van een theorie op te bouwen aan de hand van de gevonden bewijzen, is de conventionele wetenschap volgens hem voortdurend bezig om nieuw ontdekkingen binnen het raamwerk van de bestaande evolutietheorie te persen. Daarmee houden ze een verouderd verhaal in stand en wordt het bouwen van een nieuw en meer kloppend verhaal over de herkomst van de mens tegengewerkt.
‘Als wij het resultaat zijn van meer dan puur toeval, is het logisch dat ons leven meer is dan alleen overleven. Het suggereert dat ons leven en bedoeling heeft.’
Gregg Braden – Sleutel 24
Dit nieuwe verhaal rolt Gregg in zijn boek in duidelijke en begrijpelijke bewoordingen voor ons uit. Hij geeft naast informatie over de hiaten in de evolutietheorie en de nieuwe wetenschappelijke bewijzen die gevonden zijn, ook aanwijzingen over hoe we onze unieke menselijke vermogens van intuïtie, mededogen, empathie, liefde en zelfgenezing ten bate van ons eigen welzijn en dat van de wereld om ons heen kunnen ontwikkelen en inzetten. Zij zijn de naald van een kompas die ons direct naar de zin van het leven wijst, aldus Braden.
Het is aan ons om met een ‘open mind’ in deze wereld te staan, flexibel en veerkrachtig, met de wil om te accepteren dat door voortschrijdende wetenschappelijke inzichten oude ‘waarheden’ ten onder gaan en nieuwe ‘waarheden’ gevormd worden. Willen accepteren ook dat wetenschappelijke ontdekkingen steeds meer raakvlakken vertonen met wat inheemse tradities al eeuwenlang vanuit intuïtie aangevoeld hebben. Meebewegen met dat wat zich voor ons ontvouwt tijdens nieuwe ontdekkingen en het woord ‘waarheid’ los durven laten. Telkens weer open staan voor een nieuw verhaal. Dat is voor mij de waardevolle boodschap van dit prachtig boek.
Wil je dit boek graag lezen? Je kunt het eventueel hier meteen bestellen.
Vincent pekerman
Geplaatst op 11:13h, 19 septemberBedankt voor je verhaal, ik ga het boek lezen! Fijn dat er ook nog zoiets als ‘nieuwe waarheden’ vanuit wetenschappelijke hoek is in deze tijd van post-truth (als argumenten er niet meer toe doen vallen we terug in een middeleeuwse strijd tussen ‘het ene geloof vs het andere.. weg ‘samen’ – met conspiricy fantasieen komen we niet dichter tot elkaar)