20 sep Het palet van levensenergie
Ik prijs me gelukkig met zoveel mooie mensen om me heen die me tips geven over onderwerpen die raakvlakken hebben met de inhoud van mijn lessen. Zo wees ‘Holistisch Health Coach’ Paulien, mij laatste op een lezing van biochemicus en voedingsdeskundige Dr. Libby Weaver uit Australië, waarin zij duidelijk uitleg geeft over hoe het lichaam van binnenuit werkt (biochemie), wat ons eten op cel niveau met ons doet, waardoor we van alles via ons lichaam kunnen ervaren (voeding) en waarom we blijven doen, wat we toch al deed, ook al weten we dat we het anders zouden moeten doen (emoties). Het palet van levensenergie dat we als mens tot onze beschikking hebben beperkt zich natuurlijk niet alleen tot het regelmatig doen van Qigong, maar wordt mede ook bepaald door de voeding die we tot ons nemen en de gedachten die we denken (onze perceptie van het leven).
Als we kijken naar het biochemisch verhaal dat Dr. Libby ons vertelt, dan maakt zij zich grote zorgen over de mate waarin velen van ons steeds meer chronische spanning ervaren. Zij noemt dat ‘leven in de rode zone’. Waar we in vroegere tijden alleen stress voelden als we daadwerkelijk lichamelijk bedreigd werden (en telkens van de rode zone weer terugkeerden naar de groene zone), voelen velen van ons tegenwoordig non-stop diepe onrust en een hoge mate van druk als gevolg van ons werk of eisen die aan ons gesteld worden (veelal door onszelf opgelegd!). Hierdoor krijgt ons zenuwstelsel telkens signalen dat er een levensbedreigende situatie aan de hand is en wordt er als gevolg daarvan veel meer adrenaline (stress hormoon) door het lichaam aangemaakt dan in werkelijkheid hoeft.
Het lichaam maakt zich dus keer op keer onnodig klaar om ons in een staat van vluchten, vechten of bevriezen te brengen, waardoor ons bloed meer naar de ledematen wordt gestuurd en weg van onze organen en onze spijsvertering, met als gevolg een te hoge bloeddruk. Ook de ‘brandstofkeuze’ van het lichaam past zich in stressvolle situaties aan. In plaats van traag verbrandende lichaamsvetten te verbruiken, kiest het lichaam voor de wat meer explosieve en snel te verbranden brandstof glucose. Onze behoefte aan zoete etenswaren neemt hierdoor toe en ons lichaamsvet blijft ‘onaangeroerd’ zich opstapelen.
“Vraag aan Dr. Libby: als stress zo ongezond is voor je, waarom leven we dan steeds langer?
Haar antwoord: ik denk eerder dat we steeds korter leven en steeds langer sterven.”
Verkeerde voedingskeuzes, al dan niet veroorzaakt door voortdurende stress, leiden tot problemen voor onze cellen, omdat zij niet de benodigde voedingsstoffen uit het eten ontvangen, die zij nodig hebben om met elkaar te communiceren en ervoor te zorgen dat wij ons fit, vitaal en emotioneel in balans voelen. Dr. Libby legt uit dat wanneer bepaalde voedende elementen in ons dieet teveel of juist te weinig aanwezig zijn, dit een kettingreactie op gang zet in ons lichaam, en pleit hartstochtelijk voor een dieet dat rijk is aan groenten en onbewerkt eten (zie haar boeken over voeding). Zo voorkomen we dat tekorten van het ene voedingsstof, voor een opeenhoping van het andere zorgen (en visa versa), waardoor na verloop van tijd bepaalde symptomen de kop opsteken en we een ziekte of aandoening ontwikkelen. We hebben als mens de juiste voedende bestanddelen nodig in ons voedsel om alle processen in ons lichaam goed te laten aansluiten op elkaar. Als dat zo is dan ervaren we een gebalanceerd leven qua emoties, energie, concentratie, gemoedstoestand en stress management, aldus Dr. Libby.
Alles is met elkaar verbonden: hoe je de wereld ziet, hoort, voelt, proeft en ruikt (je perceptie) en welke signalen je met je zintuigen aan het lichaam doorgeeft (angst of vertrouwen), wat je eet, omdat de voedingsstoffen die daaruit vrijkomen deel van je worden en je vitaliteit en stemming bepalen en tot slot ook waar je je bewust van bent. De kwaliteit van je leven kun je alleen verbeteren als je je ook bewust wordt van de emoties die ervoor zorgen dat je met de kennis die je hebt, misschien toch telkens weer de verkeerde keuzes maakt. Want je kunt alles wat Dr. Libby in haar lezing vertelt als een spons in je opnemen en mijn korte verslag daarvan in detail begrijpen en onthouden, maar als je je niet bewust bent hoe je dit in de praktijk kunt toepassen, dan zal deze opgedane kennis geen verandering in je leven in gang zetten.
Onze emoties drukken onze fundamentele overtuigingen uit, zegt Dr. Libby. Met dat in gedachte vraagt zij ons: ‘Wat betekent eten voor jou? Is het voeding, is het energie? Of is het eerder een vorm van troost of beloning voor je?’ Alleen als we de tijd nemen om onszelf de vraag te stellen welke fundamentele overtuigingen onze emoties tot uitdrukking willen brengen, kunnen we beginnen met het maken van gezondere keuzes, die vervolgens leiden tot een leven die op alle vlakken in harmonie en balans is.
Energie! – Workshop Voeding & Qigong
Om je met bovenstaande te helpen geef ik op zondag 21 oktober a.s. samen met voedingsconsulente Cloudette Nijkamp de workshop Energie! over voeding en qigong. Hierin bundelen we onze krachten en bieden je een mooi programma aan waarmee je een start kunt maken met gezondere voedingskeuzes te maken en je gedurende de dag energieker te voelen door het doen van de Qigong oefeningen die ik je tijdens de workshop aanleer. Doe je mee?
Geen reactie's